Μαρμελάδα μήλο

Μαρμελάδα μήλο

Αντώνης Μπράνης
Σύμβουλος διαχείρισης τουριστικών & επισιτιστικών τμημάτων
Τηλ: 694 69 59 409
Email: [email protected]

Υλικά για 5-6 βαζάκια:

  • 10 μέτρια μήλα (4 πράσινα και 6 κόκκινα)
  • 1 λεμόνι (προαιρετικά)
  • 1 Kgr μαύρη ζάχαρη (γιατί προσέχουμε…)
  • 2 φλυτζάνια του τσαγιού νερό
  • 2 μανταρίνια (προαιρετικά)
  • 2 πιατάκια που τα έχουμε βάλει στην κατάψυξη
  • κανέλα
  • γαρίφαλο

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε πολύ μικρά κυβάκια. Για να μη μου μαυρίσουν όταν τα έκοβα, τα έριχνα σε ένα μεγάλο μπωλ με νερό και χυμό από ένα λεμόνι αλλά και να μην το κάνουμε το μόνο που αλλάζει είναι το χρώμα. Μπορούμε και σε σκέτο νερό. Τα κουκούτσια και τα φλούδια δεν τα πετάμε (γιατί περιέχουν την πηκτίνη που χρειαζόμαστε για να “δέσει” η μαρμελάδα μας) παρά τα βάζουμε σε ένα τούλι και το δένουμε καλά. Για όσους θέλουν να δοκιμάσουν μια διαφορετική γεύση της μαρμελάδας μήλο με άρωμα μανταρινού – πραγματικά αξίζει – μπορούν να καθαρίσουν τα δυο μανταρίνια και να τα κόψουν σε μικρά κομματάκια. Επίσης, πλένουμε καλά τα φλούδια των μανταρινιών και τα κόβουμε σε πολύ λεπτές λωρίδες, γι’αυτό καλό είναι τα μανταρίνια τουλάχιστον να είναι βιολογικά ή από κήπο.

Βάζουμε μια κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια προς δυνατή φωτιά στην οποία ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, το τούλι με τα κουκούτσια και τα φλούδια, τα κομματάκια των μήλων και των μανταρινιών και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Μόλις δούμε στην επιφάνια να δημιουργούνται μικρές φυσαλίδες βρασμού αφαιρούμε το τούλι και το αφήνουμε σε ένα πιατάκι να κρυώσει. Όταν κρυώσει μπορούμε να το πιέσουμε με τα χέρια μας πάνω από την κατσαρόλα για να βγει όλο το ζουμί που έχει κρατήσει. Συνήθως σε αυτό το στάδιο βγάζουν την κατσαρόλα απ’το μάτι και αφήνουν το μίγμα να κρυώσει για να το περάσουν από τη μηχανή του πουρέ. Εμένα, όμως, μου αρέσει η μαρμελάδα μου “γιαγιαδίστικη” με κομματάκια και όχι σαν αυτές που πουλάνε στο σούπερ μάρκετ. Έτσι, απλά συνεχίζω το βράσιμο και ανακατεύω συχνά με μια ξύλινη κουτάλα και προσθέτω μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα και μισό κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο.

Μετά από 20 λεπτά φαίνεται να είναι έτοιμη αλλά για να είμαστε σίγουροι χρησιμοποιούμε το τεστ του κρύου πιάτου. Παίρνουμε ένα από τα δυο πιατάκια που έχουμε βάλει στην κατάψυξη και έχουν παγώσει, ρίχνουμε ένα κουταλάκι μαρμελάδα και το βάζουμε ξανά στην κατάψυξη για ένα μόνο λεπτό. Το ξαναβγάζουμε και τραβάμε μια γραμμή στη μέση της μαρμελάδας με το δάχτυλο μας. Αν δεν προσπαθεί να ενωθεί ξανά τότε η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη. Το δεύτερο πιατάκι το έχουμε στην περίπτωση που δεν ήταν ακόμα έτοιμη, για να δοκιμάσουμε άλλη μια φορά μετά από λίγο ακόμα χρόνο βρασμού.

Έχουμε ήδη πλύνει πολύ καλά με ζεστό νερό τα βαζάκια μας και τα βάζουμε στο φούρνο γύρω στους 100 βαθμούς να στεγνώσουν. Μετά από 15 λεπτά τα γεμίζουμε με την ζεστή μαρμελάδα μας. Κλείνουμε το καπάκι και τα γυρίζουμε ανάποδα. Έτσι θα διατηρηθεί η μαρμελάδα μας φρέσκια για περισσότερο καιρό. Αφού κρυώσουν, κρατάμε ένα έξω για το πρωινό μας και τα υπόλοιπα στο ψυγείο ώστε μόλις μας τελειώνει να έχουμε πάντα φρέσκια μαρμελάδα!