Μια τέλεια γαριδομακαρονάδα

Μια τέλεια γαριδομακαρονάδα

Αντώνης Μπράνης
Σύμβουλος διαχείρισης τουριστικών & επισιτιστικών τμημάτων
Τηλ: 694 69 59 409
Email: [email protected]

Υλικά:

  • 1 Kg μεγάλες γαρίδες με το κέλυφος (φρέσκιες) ή αποφλιωμένες κατεψυγμένες
  • 1 πακέτο ζυμαρικά (πένες, βίδες, κοχυλάκι ή ότι άλλο προτιμάτε)
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 6 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κουτ. γλυκού πάπρικα
  • ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 συσκευασία ντοματάκια cherry, όσο πιο ώριμα βρείτε ή 2 αρκετά ώριμες μεγάλες ντομάτες
  • 1 μεγάλη κονσέρβα ντομάτα τριμμένη
  • 2 κουταλιές της σούπας (κοφτές) βούτυρο ή μισό φλυτζάνι κρέμα γάλακτος
  • ½ ποτήρι κρασί λευκό
  • ελαιόλαδο
  • πιπέρι
  • αλάτι

Εκτέλεση:
Βάζουμε τις γαρίδες, είτε με το κέλυφος αφού τις έχουμε πλύνει αν είναι φρέσκιες, είτε έτσι όπως έχουν από το σακουλάκι τους, αν είναι κατεψυγμένες, να βράσουν σε αρκετό νερό προσέχοντας να μην αρχίσει το νερό να χύνεται ενώ βράζουν. Θα δούμε πιθανόν να δημιουργείται αφρός στην επιφάνεια και πρέπει να τον αφαιρούμε μέχρι να σταματήσει να υπάρχει αφρός. Όσο βράζουν μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν, ρίχνουμε και αρκετό αλάτι, κατά προτίμηση χοντρό.
Αφού έχουν πια μαλακώσει, αλλά όχι διαλυθεί, τις τραβάμε από το ζουμί με μια σουρωτή κουτάλα και τις τοποθετούμε κάπου ξέχωρα. Το ζουμί που έβρασαν το κρατάμε γιατί μέσα σε αυτό θα βράσουμε τα ζυμαρικά μας για να πάρουν γεύση από τις γαρίδες. Τα βάζουμε λοιπόν να βράσουν όσο χρειαστεί και με το που είναι έτοιμα τα σουρώνουμε.

Για τη σάλτσα μας, καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια. Τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα που θα χρησιμοποιήσουμε μόνο για τη σάλτσα με ελάχιστο λάδι σε μέτρια φωτιά και τα πασπαλίζουμε με την πάπρικα  αφήνοντάς τα να σωταριστούν μέχρι να γίνουν σχεδόν διάφανα. Η φωτιά μας πρέπει σταθερά να είναι στο μέτριο και τα ανακατεύουμε συχνά με ξύλινη κουτάλα. Αφού τα κρεμμύδια έχουν πάρει να γίνονται,  προσθέτουμε και το σκόρδο που έχουμε καθαρίσει και λιώσει με το ειδικό εργαλείο που υπάρχει αφήνοντας και αυτό να τσιγαριστεί μαζί με το κρεμμύδι για 5-10 λεπτά, όχι παραπάνω για να μη χάσει το άρωμά του.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα την κονσέρβα ντομάτα και τα ντοματάκια cherry κομμένα στα δύο , (αλλιώς τις 2 ώριμες ντομάτες σε κομμάτια). Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το μαύρο πιπέρι κατά βούληση, 1½ ποτήρι νερό από αυτό που φυλάξαμε από όταν βράσαμε τις γαρίδες και ½ ποτήρι κρασί. Τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για να πάρουν βράση.
Ανακατέβουμε τη σάλτσα και την αφήνουμε να βράσει χωρίς να κλείσουμε το καπάκι στην περίπτωση που έχει πολλά υγρά, αλλιώς αν είναι ήδη πηχτή τότε προσθέτουμε λίγο νερό ή κρασί.
Έχουμε καθαρίσει τις γαρίδες χωρίς να πετάξουμε τα κελύφη. Όταν πλέον είναι καθαρισμένες, τις προσθέτουμε στη σάλτσα μας για να πάρουν μία βράση σε αυτήν.

Από τα κελύφη των γαρίδων που καθαρίσαμε (στην περίπτωση που δε χρησιμοποιήσαμε κατεψυγμένες), διαλέγουμε τα κεφάλια και τις ουρίτσες όπου εκεί συγκεντρώνεται όλη η γεύση του συγκεκριμένου θαλασσινού και τα πολτοποιούμε σε μπλέντερ. Προσθέτουμε στο μπλέντερ 2 φλυτζάνια από τη σάλτσα μας που βράζει και λίγο λάδι, και τα χτυπάμε να γίνουν σαν κρέμα. Το περιεχόμενο το σουρώνουμε σε λεπτό σουρωτήρι για να ξεχωρίσουμε και να πετάξουμε ότι σκληρό έχει μείνει από το κέλυφος.

Για να δέσει η σάλτσα μας που σιγοβράζει, προσθέτουμε το βούτυρο ή την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε τον πολτό που φτιάξαμε για μια τελευταία βράση πριν σβήσουμε τη φωτιά.

Αφήνουμε λίγο τη σάλτσα να κρυώσει και μετά ρίχνουμε μέσα τα ζυμαρικά μας και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε, τρίβοντας μαύρο πιπέρι σε κάθε πιάτο. Αν θέλετε, προσθέτετε για πιο έντονη γεύση φρέσκο μαϊντανό.