Μάθε πώς να κάνεις καλύτερες και πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές

Μάθε πώς να κάνεις καλύτερες και πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές

Αντώνης Μπράνης
Σύμβουλος διαχείρισης τουριστικών & επισιτιστικών τμημάτων
Τηλ: 694 69 59 409
Email: [email protected]

Αν και οι επιλογές φαγητού που κάνεις καθημερινά θέλεις να είναι αντιπροσωπευτικές μιας υγιεινής διατροφής, η αλήθεια είναι πως δεν τα καταφέρνεις πάντα. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που σε ωθούν στη λύση του γρήγορου φαγητού, αλλά με τις παρακάτω συμβουλές, μπορείς να μάθεις πώς να επιλέγεις τα γεύματά σου με στόχο τη διατήρηση της υγείας σου σε καλά επίπεδα. Πρόκειται για απλές συμβουλές, με σημαντικό, όμως, όφελος για όποιον τις ακολουθήσει.

Κατανάλωσε φρούτα και λαχανικά

Μικρούς υγιεινούς θησαυρούς στο πιάτο μας συνιστούν τα φρούτα και τα λαχανικά. Τόσο η φυσική, γλυκιά γεύση ορισμένων εξ αυτών (καρότα, γλυκοπατάτα, καλαμπόκι, κρεμμύδι), όσο και το γεγονός ότι είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες (μήλα, βατόμουρα, πορτοκάλι), τα αναδεικνύουν διπλά σημαντικά, ώστε να αποτελούν μέρος της διατροφής μας σε καθημερινή βάση. Επιπλέον, η διπλή αυτή αξία τους διαφαίνεται, πρώτον, στα οφέλη που έχουν για την υγεία, όπως η συμβολή τους στη μειωμένη χοληστερόλη και κατ’ επέκταση στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, αλλά και δεύτερον, στη γευστική απόλαυση που χαρίζουν, καθώς η κατανάλωσή τους μπορεί να μειώσει την έντονη επιθυμία για γλυκά.

Απόλαυσε τα υγιεινά λιπαρά

Ανεξάρτητα από όσα λέγονται για τα λιπαρά, αναφορικά με την αρνητική τους επίδραση στην υγεία, δεν ανήκουν όλα στην ίδια κατηγορία. Παρόλο που τα “κακά” λιπαρά συνδέονται συχνότερα με την υψηλή χοληστερόλη, τα “καλά” λιπαρά συμβάλλουν σημαντικά στη φυσική και συναισθηματική υγεία. Πιο συγκεκριμένα, οι τροφές που είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, να βελτιώσουν τη διάθεση και να συμβάλλουν στην πρόληψη κατά της άνοιας. Επομένως, αναλογιστείτε ότι επιλέγοντας τις τροφές που βοηθούν σημαντικά στη μείωση της LDL-χοληστερόλης, “αφήνετε” την hdl-χοληστερόλη να λειτουργήσει προς όφελος του σώματός σας.

Πρόσεξε την ποσότητα αλατιού που καταναλώνεις

Το νάτριο αποτελεί ακόμη ένα συστατικό που συχνά προσθέτουμε στο φαγητό για να βελτιώσουμε τη γεύση του, παρά το ότι ο οργανισμός χρειάζεται συγκεκριμένη ποσότητα τη μέρα (περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι καθημερινά). Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων, αλλά και καρδιακής ή νεφρικής νόσου.

Κατανάλωσε μικρότερες μερίδες φαγητού

Δεν είναι μόνο η ποιότητα του φαγητού που παίζει σημαντικό ρόλο, αλλά και οι ποσότητες τις οποίες καταναλώνεις μέσα στη μέρα. Για παράδειγμα, τις ημέρες που γευματίζεις έξω, προτίμησε ένα ορεκτικό αντί για πρώτο πιάτο ή μοιράσου την ποσότητα με την παρέα σου και φρόντισε η μερίδα του κυρίως πιάτου σου να μην είναι πολύ μεγάλη. Παρόμοια, όταν μαγειρεύεις στο σπίτι, προτίμησε και πάλι οι μερίδες του φαγητού να ακολουθούν την ίδια λογική. Χρησιμοποίησε, κατά κύριο λόγο μετρίου μεγέθους πιάτα, στα οποία το μισό χώρο θα καταλαμβάνουν λαχανικά, το ¼ κρέας, ψάρι ή κοτόπουλο και το υπόλοιπο ¼ τροφές όπως ρύζι, μακαρόνια, πατάτες ή ψωμί. Εάν μετά το τέλος του γεύματος, το αίσθημα πείνας παραμένει, επίλεξε να καταναλώσεις επιπλέον ποσότητα λαχανικών ή φρούτων.

Η προσπάθεια να διατηρήσετε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, το οποίο λειτουργεί αθροιστικά υπέρ της καλύτερης υγείας σας σχετίζεται, επομένως, ως ένα βαθμό με το ρόλο που διαδραματίζει η ldl και η hdl-χοληστερόλη. Προσπαθήστε να αποσαφηνίσετε τους δύο όρους, ώστε οι διατροφικές σας επιλογές να είναι αποτέλεσμα ώριμης και συνειδητοποιημένης απόφασης.