Ρολό κιμά γεμιστό με βραστά αυγά

Ρολό κιμά γεμιστό με βραστά αυγά

Αντώνης Μπράνης
Σύμβουλος διαχείρισης τουριστικών & επισιτιστικών τμημάτων
Τηλ: 694 69 59 409
Email: [email protected]

Υλικά:

  • 1 kg κιμά μοσχαρίσιο
  • 4-5 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
  • 2-3 αυγά βρασμένα (σφιχτά)
  • 1-2 ώριμες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
  • 1 κουταλιά σούπας δυόσμο ξερό
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 ποτήρι κρασιού λάδι
  • λίγο αλεύρι
  • αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση:
Σε μια λεκάνη λίγο βαθιά ρίχνουμε τον κιμά.
Μετά ρίχνουμε το ψωμί τρίβοντάς το πάνω στον κιμά, αφού προηγουμένως το έχουμε μουσκέψει και αφού έχει μαλακώσει αρκετά και το έχουμε στραγγίξει από το νερό.
Αδειάζουμε επίσης και όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τις ντομάτες που έχουμε περάσει από τον τρίφτη. Θα μας χρησιμέψουν στο τέλος.
Το λάδι το ρίχνουμε λίγο λίγο όση ώρα πλάθουμε το μείγμα. Ίσως να μη χρειαστεί να το ρίξουμε όλο γιατί θα μαλακώσει αρκετά τη ζύμη μας, που όμως τη θέλουμε να είναι λίγο σφιχτή.
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά ώστε να ανακατευτούν καλά και να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Μετά χωρίζουμε σε δύο μερή τη ζύμη του κιμά.
Βάζουμε σε πυρέξ ή ταψί, που έχουμε αλείψει με βούτηρο, το ένα μέρος της ζύμης του κιμά και το πιέζουμε να γίνει μια μακρόστενη λωρίδα, όπου πάνω σε αυτή θα τοποθετήσουμε τα σφιχτά αυγά που έχουμε καθαρίσει, κατά μήκος.
Σε ένα άλλο ταψί πιέζουμε το υπόλοιπο μείγμα να γίνει και αυτό μια λωρίδα μακρόστενη και το σηκώνουμε με προσοχή για να μη μας διαλυθεί και το τοποθετούμε πάνω στα αυγά.
Φανταστείτε κάτι σα σάντουϊτς με πάνω και κάτω κιμά και στη μέση τα αυγά.
Το πάνω μέρος της ζύμης το πιέζουμε σιγά σιγά να ενωθεί με το κάτω και να έρθει να κλείσει εντελώς ειδικά στα πλάγια, ώστε να μη φαίνονται τα αυγά.
Θα μοιάζει πλέον με ένα μεγάλο ρολό κιμά.
Όσο πιο καλά ενωθεί τόσο πιο δύσκολα θα σας ανοίξει (σκάσει) κατά το ψήσιμο. Σε αυτό θα βοηθήσει το αλεύρι. Θα πασπαλίσουμε με αλεύρι τα χέρια μας και θα πιέσουμε πάλι το ρολό μας έτσι ώστε να καθήσει το αλεύρι πάνω του. Αυτό θα το επαναλάβουμε 1-2 φορές. Εναλλακτικά, μπορούμε να το αλείψουμε μόνο με το ασπράδι ενός αυγού που το έχουμε προηγουμένως χτυπήσει.

Τέλος στο ταψί-πυρέξ που ήδη βρίσκεται το ρολό μας προσθέτουμε λίγο λάδι, την τριμμένη ντομάτα με λίγο αλάτι και μάλιστα με το ζουμί βρέχουμε λίγο το ρολό.
Το ψήνουμε για ¾, ίσως και λίγο παραπάνω ανάλογα με το φούρνο μας, στους 200-220 βαθμούς και προσέχουμε να μην «αρπάξει» ο κιμάς για να ψηθεί καλά και στο εσωτερικό του.
Αν δούμε να «σώζεται» η σάλτσα της ντομάτας προσθέτουμε λίγο νερό.
Όταν πια έχει πάρει χρώμα είναι έτοιμο.
Το συνοδεύουμε με πατάτες φούρνου που μπορούμε να τις ψήσουμε αν θέλουμε μαζί με το ρολό στο ίδιο ταψί ή με ρύζι ή με βραστά λαχανικά.