Ιδέες για υγιεινές, σπιτικές μπάρες δημητριακών

Ιδέες για υγιεινές, σπιτικές μπάρες δημητριακών

Αντώνης Μπράνης
Σύμβουλος διαχείρισης τουριστικών & επισιτιστικών τμημάτων
Τηλ: 694 69 59 409
Email: [email protected]

Οι μπάρες δημητριακών συνιστούν τον ιδανικότερο τρόπο, είτε για να ξεκινήσετε τη μέρα σας, είτε ως σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πρώτον, σας τροφοδοτούν με την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεστε, δεύτερον, το μέγεθός τους σας επιτρέπει να έχετε πάντα μία μέσα στην τσάντα σας και τρίτον, όταν είναι χειροποίητες, αποτελούν μία από τις πιο υγιεινές επιλογές. Με αυτό τον τρόπο, ελέγχετε τι τρώτε, αποφεύγοντας την πρόσληψη έξτρα ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών που κρύβονται στα περισσότερα τυποποιημένα προϊόντα των σούπερ μάρκετ, ενώ την ίδια στιγμή τροφοδοτείτε τον οργανισμό σας με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Διαβάστε τις παρακάτω προτάσεις, προκειμένου να πάρετε ιδέες για χειροποίητες, απολαυστικές και υγιεινές μπάρες δημητριακών και δε θα συμβιβαστείτε ξανά με τα συσκευασμένα προϊόντα.

Μπάρες με βρόμη και ξηρούς καρπούς

Φτιάξτε τώρα μπάρες δημητριακών με βρόμη χωρίς γλουτένη, ξηρούς καρπούς, όπως πεκάν, λιναρόσπορο, φουντούκια και αμύγδαλα, cranberries και μέλι. Η διατροφική αξία που θα πάρετε από αυτό τον ενεργειακό θησαυρό είναι σημαντική. Η βρόμη είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών, ενώ οι ξηροί καρποί θα σας εφοδιάσουν με αντιοξειδωτικά, ασβέστιο, φυτικές ίνες, Ω-3 λιπαρά οξέα, ακόρεστα λιπαρά (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα), πολύτιμα για την υγεία της καρδιάς, αλλά και για μειωμένη χοληστερόλη. Τα cranberries είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνες Β και C, καθώς και φλαβονοειδή που δρουν κατά των ελευθέρων ριζών στον οργανισμό. Το μέλι, με τη σειρά του, διακρίνεται για την αντιοξειδωτική, αντιμικροβιακή και κυτταροπροστατευτική του δράση, ενώ έχει φυσική, ευχάριστη γεύση.

Μπάρες με κινόα, κεράσι και φιστίκια Αιγίνης

Δοκιμάστε να φτιάξετε αυτή τη συνταγή, η οποία θα σας ανταμείψει τόσο με την απολαυστική της γεύση όσο και με την υψηλή διατροφική της αξία. Ειδικότερα, η κινόα είναι τροφή εμπλουτισμένη με το σύμπλεγμα Β βιταμινών, με πρωτεΐνες, μέταλλά και ιχνοστοιχεία. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες και τα ακόρεστα λιπαρά (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα) που περιέχει συμβάλλουν, ώστε να παραμείνει η χοληστερόλη σας σε φυσιολογικά επίπεδα. Το κεράσι από την άλλη πλευρά, εκτός από την ευχάριστη, φυσική του γεύση, είναι πολύτιμο, καθώς περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες σημαντικές για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού, καθώς και φυτικές ίνες και φλαβονοειδή με καρδιοπροστατευτική δράση. Τα φιστίκια, με τη σειρά τους, αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και μονοακόρεστων λιπαρών, ιδιαίτερα ωφέλιμων για την υγεία της καρδιάς.

Μπάρες γκρανόλα από δημητριακά με κριθάρι, αμύγδαλα και κανέλα

Εάν αναζητάτε ένα θρεπτικό και νόστιμο σνακ, αυτή η υγιεινή συνταγή συνιστά μια ιδανική επιλογή. Τα πλούσια, σε διατροφική αξία, συστατικά που περιέχει, όπως οι νιφάδες από πίτουρο βρόμης, διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά. Επίσης, διαθέτουν φυτικές ίνες (διαλυτές και αδιάλυτες) που δημιουργούν το αίσθημα κορεσμού στον οργανισμό, απομακρύνουν τις ελεύθερες ρίζες και τη χοληστερόλη. Οι νιφάδες κριθαριού, με τη σειρά τους, διακρίνονται για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, σίδηρο, ασβέστιο και φυτικές ίνες. Τα αμύγδαλα, τέλος, αποτελούν πλούσια πηγή πολυακόρεστων λιπαρών, βιταμίνης Ε, φυτικών ινών και ασβεστίου, όλα πολύτιμα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Μπάρες γκρανόλα με βρόμη, δημητριακά, μπανάνα και σπόρους

Δοκιμάστε να φτιάξετε αυτή τη συνταγή για να επωφεληθείτε σε πολλαπλά επίπεδα. Η βρόμη και τα δημητριακά περιέχουν συστατικά πλούσια σε μαγνήσιο, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και φυτικές ίνες, οι οποίες διατηρούν τη χοληστερόλη σε χαμηλά επίπεδα. Παρόμοια, οι σπόροι περιέχουν Ω – 3 λιπαρά οξέα που βοηθούν στη διατήρηση της χοληστερόλης σε φυσιολογικά επίπεδα. Ωστόσο, οι ευεργετικές τους ιδιότητες είναι αξιοσημείωτες κυρίως χάρη στην καρδιαγγειακή προστασία που προσφέρουν στον οργανισμό. Τέλος, η μπανάνα λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς της σε αλάτι και της υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο, αποτελεί ιδανική επιλογή για να συμπεριλάβετε στη συνταγή, καθώς δρα κατά της αρτηριακής πίεσης.